Български работодатели са измислили порочни схеми по програма Солидарност, предназначена за

...
Български работодатели са измислили порочни схеми по програма Солидарност, предназначена за
Коментари Харесай

Порочни схеми с програма Солидарност: работодатели експлоатират украинци и вземат парите -

Български работодатели са измислили порочни схеми по програма  " Солидарност ", предопределена за интергриране на пазара на труда на разселени украинци, тъй че да употребяват избягалите от война хора за спомагателни доходи по странични действия. За това предизвестиха в диалог с кореспондент на OFFNews украинци, които са получили оферти за полуфиктивни трудови контракти в подмяна за заслон и къшче самун.

" Настанени сме от няколко месеца в къща за посетители, към 40 души, измежду които има пенсионери, инвалиди и майки с деца. Почти всички са без опция да си наемат жилище и разчитаме на средствата, които дава българската страна. Срещу тях получаваме опцията за настаняване и три, в случай че може да се нарекат, хранения дневно - на закуска овесени ядки, на обяд чорба леща и самун, на вечеря - ориз със следи от зеленчуци и мирис на месо от кокалите, в чийто бульон е сварен оризът. Понякога за закуска има филия с лютеница, от време на време на обяд - крем чорба, направена от това, което е останало от предната вечер. Но и на това сме признателни " - споделя млада жена, поискала анонимност.

В сряда хазяите на украинските бежанци провели среща с гостите си.

" Събраха ни и споделиха, че програмата за настаняване скоро свършва, евентуално в средата на август, и в случай че желаеме да останем, би трябвало да предприемем нещо. Предложиха ни да сключим трудови контракти, които ще са полуфиктивни, т. е. те ще са за 8-часов работен ден, само че от нас няма да се желае да работим толкоз, а 2-3-4 или от време на време повече часове във компанията на хазяйката или във компанията на нейния наследник. Срещу това ни споделиха, че ще получаваме 500 лв.. Въпросът е, че трудови контракти би трябвало да подпишат и пенсионерите, които са четирима, трима инвалиди, както и майките на дребни деца " - описа за предлагането украинката.

Домакините обяснили на събралите се, че на България не са ѝ нужни украинци, които не работят или не могат да работят, по тази причина контракти би трябвало да подпишат вскички - и пенсионерите, и инвалидите, в случай че желаят да продължат да имат заслон. Храната оставала при същите условия.

" Искахме да забележим трудовите контракти, само че споделиха, че ще ни ги дадат сега на подписването. Първо ни дадоха да си помислим доникъде на август, само че след това промениха периода и оповестиха, че е най-добре да отговорим до на следващия ден " - добави източникът на OFFNews.

Неофициална инспекция сподели, че хазяите са показали интерес и ще вземат участие в програма  " Солидарност ", която се осъществя по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020 и е финансирана от българската страна с 46.6 милиона лв..

С тази мярка страната заплаща средства за хонорари на база минималната заплата - за момента 710 лв., и дължимите осигуровки за сметка на работодателите за интервал до 3 месеца за наетите от него хора. Освен това за всеки нает украинец в продължение на три месеца страната заплаща на работодателя и по половин минимална заплата - 355 лв. на месец за попечителство.

Пак по програмата се изплаща и интеграционна добавка за настаняване включваща разноски за наем, режийни разноски и интернет на наетите лица за интервал до 3 месеца в размер на 356,00 лева на месец.

Дотук на пръв взор няма съображение да се приказва за скица. При заплата от 710 лв. бруто служащият ще получи към 550 лв. по банковата си карта. Работодателят, който е и наемодател, ще прибере 356 лв. за заслон и режийни и ще обезпечи на къщата си за посетители, която има приблизително 50% претовареност годишно през уикендите и към 10% в останалото време от седмицата, 100-процентна претовареност и общ доход от 32 хиляди лв. за квартирната услуга за 3 месеца.

Отделно чист доход са 31 хиляди лв., които ще вземе за ролята си на наставник - той или посочени от него лица. Според събеседничката на OFFNews това не взема решение казуса с интеграцията на украинците, най-малко в този случай, тъй като задачата не е трайно трудоустройство, а потребление на програмата и конютктурата за асимилиране на средства по програмата " Солидарност " - 63 хиляди лв. за един месец без съвсем никакви разноски. Плюс безвъзмездна работна ръка за 3 месеца. " Цялата мярка в съответния случай няма резистентен темперамент и след приключването на тримесечния контракт украинците ще се окажат на улицата, единствено хазяинът шеф ще е малко по-богат. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР